Güneş, yaşam kaynağımız. Isı verir ve d vitamini sentezini uyarır. Ne yazik ki bu faydalarının yanında yanık, leke, alerji ve deri kanserlerini tetiklemektedir. Amacımız güneşin olumsuz yan etkilerinden kaçınıp olumlu etkilerinden faydalanmaktır. Güneş hasarından temel olarak 2 dalgaboyu sorumludur. UVB güneş yanığı yapar. Kanserojendir. Erken deri yaşlanmasına neden olur. UVA ise daha derin katmanlara ulaşabildiğinden kollajenelastin liflerin yıkımını hızlandırır. Bu da cildin erken yaşlanmasına neden olur. Bu dalga boyu allerjik reaksiyonlara neden olur. UVA camdan geçebilir.
Yaz tatili sonrası cilt lekelerinde artış, nem kaybı, deri kanser riskinde artış görülebilir.
Güneş lekeleri kadınlarda erkeklere göre daha sık görülür. Yüzeysel ya da derin olabilir. Güneşe uzun süre korunmasız maruz kalmak, gebelik, doğum kontrol ilaçları ve tiroid hastalıkları leke riskini artırır. Güneş lekeleri yüzde genellikle dudak üzeri, elmacık kemikleri ve alında yer alır. Dermatoloji uzmanları güneş lekesinin derinliğini saptamada Wood lambası’dan yararlanır.
Güneş lekelerine tedavi yaklaşımı:
Lekenin derinleşmemesi için danışanların bilinçlendirilmesi gerekir. Kişinin cilt tipine ve mevsime uygun güneş koruma tipi, kullanım sıklığı ve miktarı belirlenir. Leke yüzeysel ise öncelikle lokal tedavi ürünleri ve dermokozmetik destek ürünler tercih edilir. Gereğinde oral vitamin takviyesi de deri kalitesini artırmak ve leke tonunu eşitlemekte tedaviyi destekler. Daha derin lekelerde ise bu tedavi yaklaşımı yeterli olmamaktadır.
Bu konuda kullanılan tedavi yöntemleri: Kimyasal ya da enzimatik peeling, Işık sistemleri ya da lazer Mezoterapi-PRP-Somon DNA-Işık dolguları şeklinde özetlenebilir.
Kimyasal ya da enzimatik peeling:
Peeling cildin yenilenme hızını artırır. Lekede aktif melanosit aktivitesini düzenler. Koyu renk tenlilerde dikkatle uygulanmalıdır. Yüzeysel peeling tercih edilmelidir. Derin ve daha agresif yaklaşımlar lekenin koyulaşması ile sonuçlanabilir. Işık sistemleri ve lazerler Intense pulse light (IPL) Broad band light(BBL, Q switched NdYAG Fraksiyonel lazerler ve pulse dye lazer leke tedavisinde kullanılır. Bunlardan IPL ve BBL yan etkisi daha az ışık tipleridir. Diğer dalga boylarının özellikle koyu tenli kişilerde dikkatle kullanılması gerekir. Bu işlemlerle leke rengi düzenlenebilir. Aynı zamanda cildin gençleşmesine de katkıda bulunulur. Mezoterapi, Işık dolguları, Somon DNA, PRP Enjeksiyon teknikleri güneş leke renginin dengelenmesi, kollajen ellastin sentezinin arttoırılması ile cildin sıkılaşması ve nem seviyesinin arttarak daha genç ve parlak görünmesini sağlarlar. Leke tedavisi kişiye özel olarak konuda uzman bir Dermatoloji uzmanı tarafından belirlenmelidir.
Yaz sezonu sonunda deri kanseri riskinde artış olduğundan ben ve deri muayenesinin yaptırılması büyük önem taşır. Dermatoskopik ben muayenesi sağlıklı ve düşük risk gruplarında yılda bir tekrarlanabilir. Riskli durumlarda daha sık muayene ile özellikle malign melanomun erken tanısı yaşam kurtarır.
Yaz tatili sonrası cilt genellikle kurur. Yaşlanma süreci hızlanır. Doğru ürün ve tedavi destegi konusunda konuda deneyimli bir Dermatoloji uzmanı en büyük yardımcınızdır. Yaz tatillerinde yanlış kıvamlı güneş koruyucu ya da makyaj malzemeleri nedeniyle akne sıklığında artış görülebilir. Bu yüzden mevsime ve cilt tipinize uygun cilt bakım ve makyaj ürünlerini dermatoloji doktorunuza danışmalısınız. Yaşam kaynağı güneşten yararlanalım. Derimize iyi bakalım. Bu konuda deneyimli bir dermatoloji uzmanından düzenli aralıklarla destek alalım.
Uzm. Dr. Rukiye Kaymaz
Dermatoloji Uzmanı
[email protected]