Saç dökülmesi hem kadın hem de erkeklerde de sık görülür. Erkeklerde genellikle genetik faktörlerle ilişkili androgenetik dediğimiz tip görülürken kadınlarda saç dökülmesine genellikle altta yatan endokrin bir tablo, demir ve vitamin eksiklikleri neden olur.
Saç folikülü, büyüme, dinlenme ve dökülme aşamalarından geçer. Günde ortalama 100-150 saç teli dökülebilir. Saç çekildiğinde ele 5’ten fazla saç teli geliyorsa, kadınlarda alın ve orta kısımlarda belirgin açılma varsa dermatoloji uzmanına başvurulmalıdır.
Sistemik Hastalıklar
Bu grupta en sık tiroit hastalıkları ve demir eksikliği anemisi saptanır. Ağır cerrahi işlemler, ameliyatlar, yüksek ateşli hastalıklar, ağır enfeksiyonlar sonrasında da yoğun saç dökülmeleri gözlemlenir. Erken tanı ve tedavi ile güzel sonuçlar alınır. Multidisipliner yaklaşımla sistemik hastalık tedavisi, dermatolojik tedavi ile eşzamanlı gerçekleştiğinde tedavi başarısı maksimum düzeyde sağlanır.
Demir eksikliği
Kadınlarda en sık rastlanan saç dökülmesi nedenlerindendir. Demir takviyesi ile kısa sürede tedaviye yanıt alınacaktır. Demir emilimi ile ilgili sorun var ise dahiliye doktorundan oral kullanıma alternatif demir takviyesi konusunda destek alınmalıdır.
Hormonal değişimler
Doğumdan sonraki 3.aydan 9.ay sonuna kadar olan dökülmeler olağan karşılanır. Ancak süre uzarsa ya da dökülme çok yoğun ise dermatoloji uzmanına danışmak gerekir. Menapoz sonrasında da saçlar dökülebilir. Menapozda saç dökülmesi dursa bile saç yoğunluğu menapoz öncesi yoğunluğuna tekrar ulaşamayabilir.
Sağlıksız beslenme ve diyet programları
Saçın ana bileşeni olan keratin vücutta sentezlenmesi için bazı temel proteinlerin besinler aracılığıyla, vücuda yeterli miktarda alınmaları gerekir. Proteinden fakir bir beslenme,ağır ve yanlış diyetler saç dökülmesi ile sonuçlanabilir. Doğru beslenme ve diyet programları için uzman bir diyetisyenden destek alınmalıdır.
İlaçlar
Kan sulandırıcılar, artrit, gut, depresyon, kalp ve yüksek tansiyon ilaçları, yüksek doz A vitamini ya da akne tedavisinde kullanılan a vitamini türevleri saç dökebilir. İlaç bırakıldıktan sonra saç dökülmesi durur.
Mantar hastalıkları
Saçlı deriyi tutan mantar hastalıkları genellikle çocuklarda görülse de, yetişkinlerde de saç dökülmesine neden olabilir ve tedavi edilmezse kalıcı kellik oluşabilir.
Alopesi Areata (Saçkıran)
Saçkıran olarak bilinen alopesi areata özellikle ağır stresli durumlarda ortaya çıkar. Saçlı deri, kaş, kirpik ve sakal dahil tüm vücut kıllarında dökülme gözlenebilir.
Kökeninde genetik yatkınlık ve stres olduğu düşünülmektedir. Kalıcı kelliğe neden olmaz; ancak uzun dönem sabırlı tedavi gerektirebilir.
Yoğun stres
Yoğun stresli durumlar da saç dökülmesine neden olur. Stres vücudumuzda çeşitli stres hormonlarının salgılanmasına neden olarak iç dengenin bozulmasına ve bunun sonucunda birçok hastalığın ortaya çıkmasına yol açıyor. Bu hastalıklar da saçları dökebiliyor.
Saç kalitesini azaltan faktörler
Hatalı saç bakım ürünleri
Size uygun saç ürünleri (şampuan,saç kremi,saç maskesi,şekillendirici ürünler, saç boyası) konusunda deneyimli bir dermatoloji uzmanından destek alınmalıdır.
Yanlış işlemler
Çok sık dip boyası yaptırmak, fön çektirmek, saç düzleştirici kullanmak saç diplerini olumsuz etkliler. Saç kopmalarına neden olur.
Genel öneriler:
Saçlar ıslakken sert taranmamalıdır. Saçları çok gergin ve sürekli aynı yöne çekilerek toplanmamalıdır. Aksi takdirde traksiyonel alopesi denen saç kayıplarına neden olabilir. Saçınız için doğru öneriler konusunda deneyimli bir dermatolojine uzmanına başvurunuz.
Erkeklerde en sık gözlenen saç dökülmesi kalıtsal yani androgenetik alopesidir. Bu dökülmede genetik yatkınlık ve androjen hormonlarının özellikle dihidrotestesteronun saç kökündeki etkisi rol oynar. Kalıtsal saç kaybında, erkeklerde, alındaki saç çizgisi geriye doğru çekilir ve saçlı deri tepe kısmından seyrelir. Kadınlarda daha nadir görülen androgenetik alopeside alın ve tepedeki saçlarda incelme ve seyrelme görülür.
Saç dökülmesi tedavisi bir uzman doktor eşliğinde gerçekleşmelidir. Yukarıda bahsedilen dökülme nedenlerinden mevcut olanlar tedavi edilmelidir. Dermatoloji doktorunuz altta yatan nedene bağlı olarak dahiliye, jinekoloji birimleriyle koordine çalışabilir. Sistemik tedaviye ek olarak saç derisine lokal sprey, ampul ya da köpük formunda destek tedavi ürünlerinin uygulanması tedavi başarısını arttırır. Tedavi sonucunu hızlandırmak için dermatoloji uzmanınız, ek olarak mezoterapi, PRP, saç dolgusu ve somon DNA uygulaması şeklinde tedavi protokolleri de planlayabilir.