Botoks en çok tercih edilen dermo kozmetik işlemlerden biridir. Kas hareketlerini sınırlayarak mimik kırışıklarının derinleşmesini engeller. Son yıllarda yapılan hücresel çalışmalarda botoks bulunan kültür ortamında hücre onarımının arttığı ve kırışıklığın derinliğinin azaldığı gözlemlenmiştir. Bu sonuca göre botoks sadece mimik hareketlerini sınırlamaz. Aynı zamanda enjekte edildiği bölgelerde doku gençleştirici özelliği de vardır. Botoksun en sık kullanım alanı alın kaş ortası göz çevresi kırışıklarıdır; ancak son yıllarda botoksla ilgili kullanım endikasyonu çeşitlenmiştir.
Bu yazıda bunları özetlemeye çalışacağım:
Hiperhidroz(Aşırı terleme): Kol altı, el ve ayak tabanı gibi alanlarda görülen aşırı terleme sorunu hastanın yaşam kalitesini olumsuz etkiler. Terlemeyi tetikleyen endokrin nedenler ekarte edildikten sonra 4-6 ayda bir yapılan botoks enjeksiyonları ile sorun giderilebilir.
Diş sıkma: Kronik diş sıkma durumunda hem diş etlerinde çekilme, diş kaybı ve çene kemiklerinde aşınma meydana gelir hem de kaslar kuvvetlenerek sarkık yanak görüntüsüne neden olur. Masseter kasına 4-6 ayda bir yapılan botoks işlemi ile hem diş sıkma engellenir hem ağız sağlığı korunur hem de yüz ovali sıkılaşır. Sarkık yanak görüntüsü giderilir.
Migren: Migren tetik noktalarına yapılan botoks işlemi sayesinde kas spazmı engellenerek 4-6 ay boyunca bölgede kasılma sonucu oluşabilecek migren ataklarının sıklığı ve/veya şiddeti engellenebilir.
Kaş şekillendirme: Kaş şekli yüze anlam veren ve ifadeyi etkileyen önemli bir unsurdur. Yaşla birlikte kaş kenarları aşağı düşürüyor. Göz kapağı sarkmaya başlıyor. Alın ve kaş bölgesine yapılan botoks sayesinde kaşa şekil veriliyor. Bakış ve ifade gençleşiyor.
Dudak: Dudak çevresinde özellikle sigara kullanımına bağlı oluşan mimik kırışıklarında botoks ile doğal estetik sonuçlar sağlanır. Ayrıca dudaktan çeneye uzanan yüze mutsuz ifade veren Marionette çizgileri de botoksla giderilebilir.
Boyun: Boyun günlük bakım sırasında çoğunlukla ihmal edilen bir bölgedir. Nefertiti boyun görünümüne neden olan platizma kasına yapılan işlem sayesinde boyun daha genç görünür. Bu bölgedeki kırışıklıklara erken dönemde düzenli aralıklarla botoks yapılması boyun görünümünün gençleşmesini sağlar.
Dekolte: Dekolte bölgesinde genellikle yatış pozisyonundan kaynaklanan kırışıklıklar mevcuttur. Deri içine yapılan ufak dozlarda botoks ile bu kırışıklıklar da giderilmektedir.
Çene: Çene kaslarının fazla çalışmasına bağlı bölgede oluşan portakal kabuğu görünümünde az miktar botoksla kurtulmak mümkün.
Burun: Burun ucu yaş ve yerçekimiyle sarkar. Bazı kişilerde gülme sırasında burun ucundaki sarkma ve burun kanatlarında genişleme daha net seçilir. Az miktar botoks ile nbu sorun da giderilebilir.
Saç derisi: Saç derisinde aşırı terleme sorunu olanlarda deri içine minik dozlarda botoks enjeksiyonu tercih edilebilir.
Erişkin akne tedavisi: Botoks son yıllarda alın burun çene hattı değimiz T bölgesinde terleme ve yağlanmaya bağlı oluşan sivilce üretimini azaltmak için kullanılıyor.