MANTAR ENFEKSİYONU
Yaz aylarında ayakta en sık mantar enfeksiyonu görülür. Çoğunlukla ayak parmak aralarından başlar, tedavi edilmezse ayak tabanına da yayılabilir. Kaşıntı ve kötü kokuya neden olur. Havuz, sauna, hamam, soyunma odaları, duş kabinleri gibi alanlar, ayakkabı ya da terliklerin ortak kullanımları ayak mantarının yayılmasıyla sonuçlanır. Ayak mantarı tedavi edilmezse ayak tırnaklarına da bulaşabilir. Erken evrede lokal ilaç kullanımı yeterli olur. Lokal ilaçlara yeterli alınamayan ileri evre olgularda ağızdan tedavi de başlanabilir. Tedavi sonrası dikkat edilmesi gereken nokta mantarın dışarıdan tekrar alınmamasıdır.
VİRAL SİĞİLLER
Ayakta görülen başla bir enfeksiyon direkt temas yoluyla bulaşan siğillerdir. Siğil ya da tıbbi ismiyle verruca, Human papilloma virüsÜN (hpv) neden olduğu sık görülen bir tablodur. Yazın çıplak ayakla dolaşılması, ortak kullanım alanları ve eşyalarla bulaşır. Siğil tedavi edilmezse yayılabilir. Erken evrede teşhis edilmesi ve dermatolojik tedaviye başlanması uygundur. Sürülecek ilaçlara yanıt alınamayan durumlarda kriyoterapi denilen likid nitrojenle dondurma ya da elektrokoterle yakma tekniklerinden yararlanılabilir.
NASIR
Yaz aylarında çıplak ayakla dolaşılması deride kalınlaşma ve nasırlaşma ile sonuçlanabilir. Ayak için düzenli olarak nemlendirici kullanılması, nasır oluşursa dermatolojik tedavi uygulanması gerekir. Açık ayakkabı alırken iç yüzeyinin cildi terletmemesi, teri emmesi, ayak yapısına uygun olmasına dikkat edilmelidir.
Pedikürün mümkünse ev ortamında yapılması enfeksiyon riskini azaltır. Kişiye özel set kullanılması gerekir. Aksi takdirde kesici aletlerin çamaşır suyunda belli süre bekletilmesi önerilir. Pedikür uygun teknik ve gereken özenle yapılmazsa ayak parmağında bakteri enfeksiyonları, ayakta ve tırnakta mantar ve siğilin bulaşmasıyla sonuçlanabilir. Kan yoluyla bulaşan Hepatit B ve C için de risk faktörüdür.